Templul Abu Simbel

10 cele mai cunoscute temple din Egipt

Cele mai cunoscute monumente din Egipt se afla in jurul orasului Luxor, dar si a altor orase aflate pe malurile Nilului. Atunci cand vei vizita Egiptul, fie ca e pentru prima oara sau ca ai mai fost deja acolo, asigura-te ca nu ratezi cele mai frumoase si vechi monumente din lume. Peisajele superbe te vor impresiona cu siguranta, iar colosalele constructii ti se vor parea uimitoare! Am cautat pentru tine care sunt cele mai frumoase temple din Egipt pe care nu trebuie sa le ratezi atunci cand vei vizita aceasta frumoasa tara.

 1. Templul Philae

Templul Philae este situat pe insula Agilkia, langa orasul Aswan si este unul dintre cele mai bine pastrate temple din Egipt. Initial acest templu a fost construit pe insula Philae insa a fost mutat mai tarziu din cauza construirii unui baraj.  Insula Aglikia e o insula foarte mica, dar frumoasa si accesibila cu barca. Biletul pentru templu costa 50 LE (pret intreg) sau 25 LE (pret redus). Pretul unei curse cu barca pana pe insula este 10 lire sau mai mult, in functie de cat se negociaza.

Templul Philae temple din Egipt

Sursa foto: http://www.happyegypt.com/egypt-09-nights-10-days/

 1. Medinet Habu

Orasul Luxor este faimos pentru numeroasele monumente antice pe care le gazduieste. Printre acestea se numara si cel din satul Medinet Habu. Templul este situat pe malul vestic al Nilului, intre zona muntoasa si cea urbana. Medinet Habu este templul mortuar al faraonului Ramses III si este faimos pentru numeroasele sculpturi uriase. Templul are o lungime de aproape 150m si o poarta de intrare de dimensiuni grandioase. Desi a fost construit in sec. 13 iHr., templul s-a pastrat foarte bine si poate fi astfel admirat de vizitatori din intreaga lume.

Medinet Habu temple din Egipt

Sursa foto: https://ro.wikipedia.org/wiki/Medinet_Habu#/media/File:SFEC-L-MEDINETHABU03.JPG 

 1. Complexul de temple Karnak 

Situat tot in orasul Luxor, dar la cativa kilometri distanta de centru, se afla spectaculosul complex de temple Karnak.  Templul lui Amon-Ra din Karnak este cea mai importanta cladire a complexului monumental si cel mai mare edificiu cu destinatie religioasa construit vreodata.  Maretia ansamblului monumental de la Karnak are ca scop principal impresionarea celor ce participau la ceremoniile inchinate lui Amon-Ra. Simplii muritori se simteau insignifianti in prezenta divinitatii.

Complexul de temple Karnak

Sursa foto: http://www.travellingbackflip.com/destinations/egypt.html

 1. Templul Abu Simbel 

Complexul arheologic de la Abu Simbel, situat in Nubia, este format din doua temple sapate direct in piatra in timpul domniei faraonului Ramses al II-lea. Complexul, remarcabil prin masivele statui de piatra ale lui Ramses si ale sotiei sale Nefertari, face parte din Nubian Monuments UNESCO World Heritage Site. A fost construit de Ramses al II-lea in secolul 13 i.Hr., pentru a-si intimida rivalii nubieni si pentru a comemora celebra batalie de la Kadesh.

Templul Abu Simbel temple din Egipt

Sursa foto: https://zira3a.wordpress.com/2012/11/06/the-temple-of-ramesses-ii-in-abu-simbel/

 1. Templul Kom Ombo

Templul Kom Ombo este format din templele simetrice al zeului crocodil Sobek (zeul fertilitatii si creatorul lumii) la sud si al zeului soim Haroeris (numit si Horus cel batran) la nord. Templele dateaza din timpul domniei lui Ptolemeu al VI-lea (180 – 145 I.Hr.). In perioada romana s-au realizat cateva adaugiri.

Templul Kom Ombo

Sursa foto: http://angieaway.com/2012/02/07/kom-ombo-edfu-karnak-egyptian-temple-architectur/

 1. Templul lui Horus din Edfu

Templul lui Horus din Edfu dateaza din perioada dinastiei Ptolemeu si a fost construit intre anii 237 si 57 I.Hr, cam in aceeasi perioada cu templul Kom Ombo. Templul lui Horus din Egipt este al doilea ca marime, dupa templul Karnak de la Luxor. Acest templu a fost construit pe ruinele unui alt templu faraonic, mai vechi. Pe locul unde se inalta azi templul se crede ca a avut loc lupta dintre zeul Horus si unchiul sau zeul Seth.

Templul lui Horus din Edfu temple din Egipt

Sursa foto: http://www.ancient-egypt.info/2013/08/temple-of-horus-at-edfu.html

 1. Colosii lui Memnon

Un alt loc care trebuie inclus pe lista de obiective turistice de vizitat din Egipt este zona in care sunt situati colosii lui Memnon, langa Luxor. Pe malul vestic al Nilului la doar cateva strazi distanta de Medinet Habu vei zari impresionantii colosi de piatra situati chiar pe drumul principal al Vaii Regilor. Aceste statui gigant au aproape 20m inaltime!

Colosii lui Memnon temple din Egipt

Sursa foto: https://en.wikipedia.org/wiki/Colossi_of_Memnon

 1. Templu lui Seti I

Langa maiestuoasele temple din Luxor se afla si ruinele templului lui Seti I. Templul mortuar al faraonului Seti I, care a trait in jurul anului 1290 i.Hr., acoperea o arie destul de mare, insa, in prezent mai exista doar cateva ruine. Acestea includ coloane inalte decorate cu hieroglife dar si cativa sfincsi situati chiar la intrarea principala pe sit.

Templu lui Seti I

Sursa foto: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Seti_I_Temple_Chapels_at_Abydos_(I).jpg

 1. Templul lui Hatshepsut

Templul lui Hatshepsut se afla in Luxor, langa Valea Regilor. Locatia templului este unica, intrucat face parte din muntii de pe malul vestic al Nilului. Templul lui Hatshepsut este dedicat zeului soarelui Amon-Ra. Acesta este de proportii gigantice, alcatuit din trei randuri de terase cu stalpi masivi si curti spatioase separate prin rampe lungi. Vei fi impresionat de privelistea superba asupra muntilor, mai ales daca vei prinde o zi senina.

Templul lui Hatshepsut temple din Egipt

Sursa foto: http://theworldwanderer.net/2013/01/15/the-mortuary-temple-of-queen-hatshepsut/

 1. Templul Luxor 

Aceasta minunatie arhtiecturala vegheaza asupra Nilului de pe malul vestic al acestuia si este situat in inima orasului Luxor, fiind extrem de accesibil publicului. Templul are proportii gigantice si se remarca prin colonadele superbe, obeliscurile de granit si zeci de sfincsi de dimensiuni impresionante. In interiorul templului veti gasi o multime de lucruri de vizitat, ceea ce face ca templul Luxor sa fie unul dintre cele mai frumoase temple din Egipt.

Templul Luxor temple din Egipt

Sursa foto: https://en.aegeanair.com/discover/destinations/luxor/

 

Leave a Comment