Gradinile Keukenhof, Olanda

10 cele mai frumoase gradini din lume

 Iubesti florile? Cumpara-ti tie sau fa-i o surpriza persoanei dragi!

Pentru iubitorii de natura si plimbari in aer liber, am facut o lista cu 10 cele mai frumoase gradini si parcuri din lume, care mai de care mai ingenios proiectate.  De la gradina ‘matematica’ din Scotia pana la gradinile Zen din Japonia, aici veti gasi gradini si parcuri pentru toate gusturile. Asa ca notati-va locatiile si data viitoare cand vizitati tarile de mai jos sa nu cumva sa le ratati!

1. Gradina Speculatiei Cosmice, Scotia

The Garden of Cosmic Speculation

Deschisa pentru public o singura data pe an, Gradina Speculatiei Cosmice isi are inspiratia in matematica si stiinta. Este clar chiar de la prima vedere ca este unica in lume, Gradina a fost creata de Charles Jencks, alaturi de sotia sa Maggie Keswick, si se afla in Portrack House, langa Dumfries, Scotia. A fost realizata in anul 1989, fiind ceva inovator pentru acea perioada. Ideea care a stat la baza sa a fost aceea ca peisajele create sa duca la nasterea ideilor sau a speculatiilor in mintile privitorilor.

Afla mai mutle aici (Sursa foto).

2. Gradinile Keukenhof, Olanda

Gradinile Keukenhof, Olanda

Gradina Keukenhof beneficiaza de peisaje absolut incantatoare, mii de flori de diferite specii regasindu-se aici alaturi de superbe opere de arta. Keukenhof este unica si faimoasa in intreaga lume ca fiind una dintre destinatiile obligatorii de vizitat in Olanda. Gradina are 7 milioane de lalele, inclusiv si specii hibride care au fost sau sunt in curs de producere. Cea mai de seama specie de lalele de la Keukenhof este minunata lalea ruseasca neagra, Baba Yaga.

Afla mai multe aici (Sursa foto).

 3. Suan Nong Nooch, Tailanda

Gradina Nong Nooch Tailanda

Acest parc incredibil este situat in Pattaya, Tailanda. Suan Nong Nooch este faimos printre turisti datorita impresionantelor peisaje. Fiecare particica a sa pare desprinsa parca din basme. Parcul gazduieste mai multe case in stil tailandez, vile, restaurante si piscine, Desfasurandu-se pe mai bine de 600 de acri, terenul cumparat de catre Domnul Pisit and Doamna Nongnooch in 1954, trebuia sa fie o plantatie de fructe insa Doamna Nongnooch a decis sa amenajeze un parc tropical cu plante care mai de care mai frumoase.

In anul 1980, parcul a fost deschis catre public cu numele oficial  “Suan Nong Nooch”,  Suan insemnand “gradina” . Parcul este extrem de renumit, peste 2000 de vizitatori calcandu-i pragul in fiecare zi.

Afla mai multe aici (Sursa foto).

4. Versailles, Franta

Gradina de la Versailles, Franta

Probabil una dintre cele mai cunoscute gradini ale lumii, Versailles a fost construita de catre Andre Le Notre pentru regele Louis XIV. Realizarea gradinii a necesitat enorm de multa munca, imense cantitati de pamant fiind mutate pentru a aseza straturile de flori si fantanile. Pamantul a fost transportat cu roabele iar echipa de lucru a fost compusa din mii de oameni.

Afla mai multe aici (Sursa foto).

 5. Gradina Botanica din Curitiba, Brazilia

Gradina Botanica Curitiba Brazilia

Cu numele de “Jardim Botânico Fanchette Rischbieter,” gradina botanica din Curitiba este situata in orasul Curitiba, capitala statului Paraná, cel mai mare oras din sudul Braziliei. Gradina este o majora atractie turistica si gazduieste o parte din campusul Universitatii Federale din Paraná. Inaugurata in 1991, gradina a devenit simbolul orasului Curitiba, si a fost creata urmand stilul faimoaselor gradini frantuzesti. Gradina este formata din sere uriase, suprafete extinse plantate cu flori, cascade si lacuri etc. Gradina se desfasoara pe o suprafata de peste 240.000 m² si a fost proiectata in stilul art nouveau.

Afla mai multe aici (Sursa foto).

6. Gradinile Butchart, Canada

Gradinile Butchart, British Columbia, Canada

Gradina Butchart este una dintre cele mai frumoase gradini din lume si o puteti vizita in British Columbia, Canada. Intinsa pe mai bine de 50 de hectare, gradina Butchart o vei gasi langa Victoria, Insula Vancouver. Indiferent de perioada anului in care o vei vizita, peisajele superbe te vor lasa mut de uimire.

Afla mai multe aici (Sursa foto).

7. Gradina Yuyuan, China

Gradina Yuyuan, China

Gradina Yuyuan a fost realizata cu mai bine de 400 de ani in urma, in vremea dinastiei Ming. Proiectata in stilul traditional chinezesc, cu numeroase pietre, iazuri, pereti decorati cu dragoni si poduri in zig zag, gradina Yuyuan te va impresiona cu siguranta. In ultimii 400 de ani, gradina a fost reconditionata si redeschisa de cateva ori. In urma caderii familiei Pan, dupa moartea lui Pan Yunduan, Yuyuan a inceput treptat sa fie neglijata si sa isi piarda farmecul de altadata. Desi gradina a fost ulterior renovata de mai multe familii bogate din zona, razboaiele civile si-au lasat amprenta asupra sa In 1956, dupa eliberarea Shanghaiului, primaria orasului a reconstruit gradina si au readus-o la adevarata ei valoare. Gradina Yuyuan a fost redeschisa pentru public in anul 1961.

Afla mai multe aici (Sursa foto).

8. Gradina Shalimar, Pakistan

Gradina Shalimar, Pakistan

Gradina Shalimar este o gradina persana, construita de imparatul Shah Jahan in Lahore, Pakistan. Constructia a inceput in anul 1641 si a fost terminata anul imediat urmator. Gradina Shalimar are forma unui paralelogram, fiind inconjurata de un zid inalt de caramida. Gradina are 658m pe axa N-S si 258m pe E-V. In 1981, gradina Shalimar a fost inclusa in patrimoniul UNESCO, alaturi de fortareata Lahore.

Afla mai multe aici (Sursa foto).

9. Gradina cu sculpturi din Minneapolis, Minnesota, US

Gradina cu sculpturi din Minneapolis, Minnesota, US

Gradina din Minneapolis este bijuteria orasului Minnesota. Claes Oldenburg, cunoscut pentru interesantele sale sculpturi realizate din obiecte obisnuite, alaturi de Coosje van Bruggen, sotia si colaboratorul sau, au creat deja mai multe sculpturi la scare mare, expuse public in locuri precum Batcolumn, Chicago. Atunci cand au fost rugati sa proiecteze o fantana-sculptura pentru parcul din Minneapolis, cei doi au fost extrem de incantati. Lingura a aparut ca simbol in mai multe lucrari ale lui Oldenburg. Acest obiect simplu a fost transformat la scara gigant si a devenit fantana din centrul parcului Minneapolis. Van Bruggen a adaugat cireasa ca o referinta amuzanta la geometria formala a gradinii, care ii amintea de Versailles si exageratele cerinte ale lui Louis XIV.

Afla mai multe aici (Sursa foto).

10. Ryoan-ji, Japonia

Ryoan-ji, Japonia

Templul Ryoan-ji din Kyotoeste renumit pentru gradina sa Zen. Multi considera gradina templului Ryoan-ji ca fiind o opera de arta a culturii traditionale japoneze. Templul Ryoan-ji este inconjurat de ziduri joase si un aranjament auster de 15 pietre decorative dispuse pe un strat de pietris. Nimeni nu stie cu exactitate cine a proiectat aceasta gradina sau cand, ins aaceasta pare ca ramane neschimbata la trecerea timpului.

Afla mai multe aici (Sursa foto).

 Iubesti florile? Cumpara-ti tie sau fa-i o surpriza persoanei dragi!

Leave a Comment