El Caminito del Rey, Spania Trekking

7 Trasee Montane Extreme

Pe lume exista doua tipuri de oameni: oamenii obisnuiti care au simtul de autoconservare bine definit si „ceilalti” adica dependentii de adrenalina. Daca te incadrezi in cea de a doua categorie si tanjesti dupa senzatii tari, atunci cu siguranta te vor atrage urmatoarele trasee montane extreme. Exista multe trasee montane dificile, unele extrem de periculoase, care te vor provoca sa le incerci.

Ai avea curaj sa incerci macar unul dintre traseele montane prezentate mai jos?

  1. Huashan, China

Huashan este ”muntele de vest” dintre cei „ 5 mari munti ai Chinei” (The Five Great  Mountains of China) si face  din lantul muntos Qinling . Pe fiecare din cele trei piscuri ale sale se gasesc temple taoiste care sunt vizitate de turistii din intreaga lume. Pentru a ajunge la aceste temple trebuie sa stiti ca drumul este extrem de dificil.

Va trebui sa mergeti pe o serie de scanduri legate intre ele, dupa care, pe o portiune de drum trebuie efectiv sa va catarati  pe peretele muntelui, introducand varfurile picioarelor in gaurile cioplite in piatra in timp ce va tineti de lanturi. Cea mai periculoasa parte a traseului Huashan este considerata ‘Changong Zhandao’ unde latimea drumului este de mai putin de jumatate de metru.

Trasee montane extreme Huashan, China

Afla mai multe aici. < Sursa foto.

2. Drumul catre scoala la peste 5000m altitudine

Satul Gulucan este situat in regiunea Hanyuan din provincia Sichuan. Aici locuiesc mai mult de 60 de familii de fermieri in sase localitati izolate. Copiii satului Gulucan  isi risca viata in fiecare zi cand merg la scoala. Drumul catre scoala satului este de fapt o poteca ingusta sapata in muntele de peste 5000m inaltime. Aceasta este singura cale pentru cei mici de a ajunge la scoala, care fiind construita din beton, este considerata a fi cea mai importanta cladire din sat.

Trasee montane extreme Scoala la 5000m altitudine, China

Afla mai multe aici.< Sursa foto.

3. El Caminito del Rey, Spania

Dependentii de adrenalina au asaltat sudul Spaniei pentru a vizita El Caminito Del Rey, drumul vechi de peste 110 ani. Nu trebuie sa fii un catarator experimentat pentru a vizita aceasta atractie turistica, singurele cerinte sunt ca vizitatorii sa aiba minim 12 ani, sa fie echipati si sa nu aiba rau e inaltime.

Drumul ingust, numit in traducere libera Drumul Regelui, a fost construit in anul 1905 pentru muncitori. Scopul era facilitarea legaturii cu centralele hidroelectrice din zona, insa a fost inchis in anul 2000, cand doi vizitatori si-au pierdut viata.

Trasee montane extreme El Caminito del Rey, Spania Trekking

Afla mai multe aici.< Sursa foto.

4. Roche Veyrand, Franta

In Franta exista aproximativ 120 de “via ferratas” (poteci de munte echipate cu scari, poduri si cabluri), unele mai usoare, altele mai dificile. Cele dificile sunt recomandate doar profesionistilor. Roche Veyrand este un traseu extrem, ideal pentru cataratorii experimentati.

Traseul Roche Veyrand se afla in Savoia chiar in mijlocul Parcului Natural Regional Chartreuse. Drumul este impartit in doua zone. Prima zona este considerata dificila si se mai numeste si „discovery part” pentru ca veti avea ocazia sa vedeti peisaje minunate ca Cirque of St Même renumit prin cele patru cascade spectaculoase, Chamechaude (cel mai inalt varf din masivul Chartreuse), Dent de Croles (munte carstic cu aspect de dinte isi trage numele de la localitatea Crolles din apropiere), Granier (muntele de calcar), etc. A doua zona este extrem de dificila si nu este recomandata celor neantrenati.

Roche Veyrand

Afla mai multe aici.< Sursa foto.

5. Calea Ebenalp, Elvetia

Candva, in pestera Wildkirchli din Ebenalp isi gasisera adapost oamenii din Neanderthal. Astazi aceasta pestera preistorica iti ofera o adevarata calatorie in timp.  Pestera Wildkirchli, este o experienta unica ce-ti ofera senzatii speciale.

Calatorind doar cateva minute de-a lungul versantului, in aceasta zona salbatica vei ramane surprins sa descoperi o oaza de civilizatie si anume restaurantul de pe muntele Aescher unde poti savura delicatesele specifice zonei.

Wildkirchli_Bärenhöhle

Afla mai multe aici.< Sursa foto.

6. Yueyang, China 

Iata incredibila armata de “spidermeni” a Chinei! Muncitorii isi risca propriile vieti pentru a construi drumul la peste 300m deasupra solului. Cu foarte putine masuri de siguranta, acestia construiesc drumul lat de doar 1m, din placi de beton prefabricate.

Trasee montane extreme Yueyang, China

Afla mai multe aici. < Sursa foto.

7. Stancile Moher, Irlanda

Stancile Moher sunt ideale pentru cei care doresc sa experimenteze senzatii de neuitat. Acest traseu este extrem de cautat de iubitorii de ciclism extrem, fiind cel mai periculos traseu din lume pentru biciclisti. Traseul se afla la o inaltime de 700 de metri deasupra Oceanului Atlantic si este situat in apropierea orasului Doolin din Irlanda.

Trasee montane extreme Stancile Moher, Irlanda

Afla mai multe aici.< Sursa foto.

Leave a Comment